Studia podyplomowe
Jednostka prowadząca:
Instytut Nauk o Zdrowiu
Tel. 33 842 98 04 wew. 104
e-mail: inoz@uczelniaoswiecim.edu.pl
pok. CM 18 Collegium Inventorum
Opis studiów:
Studia podyplomowe „Dietetyka onkologiczna i podstawy prehabilitacji” mają za zadanie przygotowanie uczestników do pracy z pacjentami onkologicznymi. Podstawowym celem jest zapoznanie z zasadami kompleksowej opieki nad tą grupą chorych, przekazanie wiedzy z zakresu żywienia, leczenia żywieniowego, wsparcia psychologicznego, fizjoterapeutycznego oraz przygotowania do leczenia chirurgicznego, chemioterapii i radioterapii. Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do pracy w zespole interdyscyplinarnym, zajmującym się prawidłowym prowadzeniem pacjenta onkologicznego na każdym etapie choroby a także samodzielnego sprawowania opieki i wspierania pacjentów w okresie przygotowawczym. Absolwent studiów umiejętnie i skutecznie komunikuje się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej oraz przyjmowania różnych ról podczas pracy indywidualnej i w zespołach. Kieruje pracą zespołu.
Uchwała 25 – 2024 ws. programu studia podyplomowe – Dietetyka onkologiczna
Zał. do Uchwały 25-2024 Zał. 1 do programu – efekty – Dietetyka onkologiczna
Zał. do Uchwały 25-2024 Zał. 2 do programu – Plan – Dietetyka onkologiczna
Osoby zainteresowane podjęciem studiów składają komplet dokumentów:
1) podanie o przyjęcie na studia,
2) kwestionariusz osobowy,
3) umowę dot. kształcenia na studiach podyplomowych,
4) kserokopię dyplomu ukończenia studiów wyższych (oryginał do wglądu),
5) kartę zgłoszenia na studia, w przypadku skierowania przez firmę lub instytucję oraz
wniosek o wystawienie faktury, jeśli płatności dokonuje instytucja lub jeśli osoba fizyczna
wnioskuje o wystawienie faktury.
Pliki do pobrania znajdują się tutaj.
WYKŁADOWCY:
Dr n. med. Magdalena Łasińska-Kowara
Specjalistka w zakresie anestezjologii i intensywnej terapii, przewodnicząca Sekcji Prehabilitacji i Medycyny Okołooperacyjnej Polskiego Towarzystwa Programów Zdrowotnych. Wieloletnia wykładowczyni w Klinice Anestezjologii i Intensywnej Terapii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajmuje się między innymi zagadnieniami z zakresu przedoperacyjnego przygotowania pacjentów i lekarzy, żywieniem klinicznym i krwiolecznictwem. Obecnie pracuje klinicznie w Wojewódzkim Centrum Onkologii Szpitala Copernicus w Gdańsku. Uczestniczy w opracowywaniu i wdrażaniu w Polsce zaleceń dotyczących prehabilitacji i medycyny okołooperacyjnej, aktywnie działa na rzecz jakości i bezpieczeństwa opieki medycznej, współpracuje ze specjalistami w Europie i na świecie. Wykładowczyni na kursach przed – i podyplomowych dla lekarzy, prowadzi szkolenia i warsztaty z zakresu medycyny okołooperacyjnej, organizuje konferencje
Dr inż. Anna Kościej
Dietetyk i psychodietetyk, oraz adiunkt i kierownik Zakładu Dietetyki Instytutu Nauk o Zdrowiu Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Pracuje jako dietetyk w 5 Wojskowym Szpitalu Klinicznym w Krakowie, opiekując się przede wszystkim pacjentami z nowotworami głowy i szyi oraz pacjentami ze schorzeniami neurologicznymi. Autorka licznych publikacji naukowych, współorganizatorka konferencji naukowych, krajowych i międzynarodowych. w zakresie żywienia i leczenia żywieniowego, biorąca także czynny udział w licznych konferencjach naukowych. Absolwentka Akademii Leczenia Żywieniowego w 2024 r. Największą pasję zawodową jest leczenie żywieniowe, prehabilitacja i żywienie w chorobach nowotworowych.
Dr n. med. i n. o zdr. Izabela Kozieł-Kokosińska
Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem w pracy z pacjentem w poradnictwie dietetycznym. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalistka z zakresu zdrowia publicznego. Nauczyciel akademicki w Zakładzie Dietetyki Instytutu Nauk o Zdrowiu Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Autorka licznych publikacji naukowych, współorganizatorka konferencji naukowych krajowych i międzynarodowych w zakresie żywienia i leczenia żywieniowego, biorąca także czynny udział w konferencjach naukowych. Dietetyka to jej pasja i styl życia.
Dr n. farm. Dorota Klejn
Adiunkt na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ukończyła studia podyplomowe Executive Master of Business Administration (MBA) Zarządzanie w ochronie zdrowia w Collegium Humanum w Warszawie, studia podyplomowe „Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka” w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, a także „Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie” w Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Udziela się w licznych towarzystwach naukowych np. Członkini Polskiego Towarzystwa Farmacji Klinicznej. Członkini Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Polskiego Towarzystwa Opieki Farmaceutycznej, Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia. Aktualnie w trakcie specjalizacji z farmacji klinicznej na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Interesuje się wpływem żywienia na zdrowie człowieka, optymalizacją i racjonalizacją terapii. W pracy dydaktycznej zajmuje się m. in. zagadnieniami z zakresu medycyny stylu życia i profilaktyki. W ramach działalności na rzecz lokalnej społeczności prowadzi edukację żoliborskich seniorów m. in. w zakresie prehabilitacji i bezpiecznego stosowania leków. Czas wolny poświęca sportom walki (sanda, boks), jest wielokrotną medalistką Mistrzostw Polski i Europy Wushu oraz instruktorem Wushu.
Lek. med. Tomasz Pierścieński
Specjalista w zakresie anestezjologii i intensywnej terapii, pracuje w Oddziale anetezjologiibi Intensywnej Terapii Szpital miejski nr 4 Gliwice. Twórca i Kierownik Poradni Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistyczny nr 4 w Bytomiu. Od wielu lat wykładowca kursów i szkoleń organizowanych przez Izbę Lekarską, Okręgową Izbę Pielęgniarek i Położnych. Także cyklicznie prowadzi szkolenia dla zespołu pielęgniarskiego i lekarskiego w zakresie żywienia pozajelitowego oraz dostępów naczyniowych
Mgr inż. Rafał Hensel
Programista z dużym doświadczeniem w także branży medycznej. Specjalista w zakresie tworzenia, programowania stron internetowych, programowania sklepów internetowych oraz aplikacji desktopowych oraz webowych. Autor opracowań i publikacji Śląskiej Izby Aptecznej.
Mgr Anna Krawczyk
Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach im. Jerzego Kukuczki, Wydziału Fizjoterapii oraz certyfikowana terapeutka Kompleksowej Terapii Przeciwobrzękowej. Zdobyte doświadczenie zawodowe wykorzystuje w pracy z pacjentami onkologicznymi w każdej fazie leczenia zdobywa w Katowickim Centrum Onkologii w Katowicach, w Pracowni Fizjoterapii. W ramach kompetencji prowadzi prerehabilitację jako przygotowanie do zabiegu chirurgicznego. Także wspiera terapeutycznie pacjentów będących w trakcie radioterapii i chemioterapii. W zdobyciu warsztatu fizjoterapeutycznego odegrały umiejętności uzyskane podczas pracy z pacjentami z obrzękami limfatycznymi w Niepublicznym Specjalistycznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej LimfMed w Chorzowie, z pacjentami neurologicznymi w Górnośląskim Centrum Odnowy i Rehabilitacji MODERN-REH w Mysłowicach oraz z pacjentami ortopedycznymi w Samodzielnym Publicznym Wojewódzkim Szpitalu Chirurgii Urazowej w Piekarach Śląskich.
Mgr Patrycja (Patyk) Kustalik
Absolwentka studiów magisterskich z Psychologii na Uniwesytecie Jagiellońskim w Krakowie. Ukończyła 4-letnie studia specjalizacyjne w zakresie psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS w Katowicach. Uzyskała także tytuł Psychoonkologa realizując studia podyplomowe w Collegium Medicum przy Szpitalu Uniwesyteckim UJ w Krakowie. Członkini Polskiego Towarzystwa Psychoonkologicznego. Na co dzień świadczy pomoc psychologiczną głównie pacjentkom z rakiem piersi w jednostce Breast Cancer Unit w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Częstochowie, a także pozostałym pacjentom chorym onkologicznie oraz ich rodzinom. Pracuję także w hospicjum domowym i poradni medycyny paliatywnej. Swoje zainteresowania zawodowe skupia wokół tematyki psychosomatyki i psychoonkologii. Współpracuje z Poradnią prehabilitacji szpitala na Parkitce w Częstochowie.
mgr inż. Anna Malarek
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, technolog żywności. Ukończyła studia inżynierskie i magisterskie w Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, kolejno studia magisterskie na KWSPZ w Krakowie, poszerzając wiedzę z technologii żywności i żywienia człowieka, o dietetykę kliniczną. Ukończyła również studia podyplomowe z Żywienia w zdrowiu i chorobie w Medycznym Centrum Kształcenia Podyplomowego Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, jak i również odbyła liczne kursy i szkolenia w tematyce żywienia. Zawodowo spełnia się jako wykładowca akademicki, od ponad sześciu lat będąc związaną z Małopolską Uczelnią Państwową im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu.
„Na co dzień pracuję z pełnym zaangażowaniem prowadząc wykłady, warsztaty oraz szkolenia. Moje spotkania ze słuchaczami, kursantami i studentami to nie tylko przenoszenie wiedzy, ale również codzienna inspiracja, chęć zarażenia zmianą nawyków żywieniowych i budowania świadomego podejścia do zdrowia.”
Mgr Monika Aleksy-Polipowska
Magister pielęgniarstwa, specjalista pielęgniarstwa opieki paliatywnej i opieki długoterminowej, położna. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autorytet w dziedzinie leczenia ran. Ponad 25 lat doświadczenia zawodowego w pracy z pacjentem „u schyłku życia” oraz z pacjentem z raną trudno gojącą się – zarówno w szpitalu, hospicjum i zakładzie opiekuńczo leczniczych. Pielęgniarka oddziałowa w Oddziale Medycyny Paliatywnej w Szpitalu Św. Kamila w Tarnowskich Górach. Nauczyciel akademicki w Zakładzie Pielęgniarstwa Instytutu Nauk o zdrowiu Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Od wielu lat prowadzi edukację pielęgniarek i lekarzy z zakresu leczenia ran i postępowania z pacjentem przewlekle chorym i odchodzącym. Członek Komisji Rewizyjnej Polskiego Towarzystwa Leczenia Ran. Prace z zakresu leczenia odleżyn zostały prezentowane w ramach Kongresu EWMA w Krakowie 2018 r i w Londynie 2024 r.
Mgr Kamila Przybylska
Dietetyk kliniczny. Studia licencjackie ukończyła na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, a studia magisterskie na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Wykładowca akademicki na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Koordynator ds. Prehabilitacji i Edukacji Prozdrowotnej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. NMP w Częstochowie. W swojej pracy zajmuje się głównie pacjentami onkologicznymi, bariatrycznymi oraz przygotowaniem pacjenta do operacji.
Mgr Piotr Wędzina
Ratownik medyczny, praktyk z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, pracuje w Zespołach Wyjazdowych Ratownictwa medycznego w Oświęcimiu. Kierownik i nauczyciel akademicki Zakładu Ratownictwa Medycznego Instytutu Nauk o Zdrowiu Małopolskiej Uczelni Państwowej im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu. Organizator i prowadzący kursy, szkolenia i pokazy działalności ratownika medycznego w symulacji oraz w terenie, promotor zawodu.
PATRONAT:
Studia podyplomowe Dietetyka onkologiczna i podstawy prehabilitacji zostały objęte patronatem przez redakcje czasopism: Leczenie żywieniowe oraz Współczesna dietetyka.