Dietetyka studia licencjackie
Poziom studiów: studia pierwszego stopnia
Forma studiów: stacjonarne/niestacjonarne
Profil studiów: praktyczny
Oferowane moduły: Poradnictwo dietetyczne
Żywienie w sporcie
Instytut prowadzący kierunek: Instytut Nauk o Zdrowiu
Tytuł zawodowy po ukończeniu studiów: licencjat
Sprawdź jak możesz studiować na kierunku Dietetyka:
SPOSÓB ORGANIZACJI KSZTAŁCENIA – WYMAGANIA OGÓLNE
- Dziedzina: nauki medyczne i nauki o zdrowiu oraz dziedzina nauk rolniczych. Dyscyplina: nauki o zdrowiu, jako dyscyplina dyscyplina wiodąca
- Profil kształcenia: praktyczny (program studiów obejmuje zajęcia lub grupy zajęć kształtujące umiejętności praktyczne, którym przypisano punkty ECTS w wymiarze większym niż 50% liczby punktów ECTS koniecznej do ukończenia studiów)
- Studia pierwszego stopnia: trwają 6 semestrów
- Liczba punktów ECTS: konieczna do ukończenia studiów pierwszego stopnia nie może być mniejsza niż 180 punktów.
Absolwent studiów uzyskuje tytuł licencjat dietetyki.
W ramach programu studiów na kierunku Dietetyka student może realizować jeden z dwóch modułów kształcenia:
Poradnictwo dietetyczne
Moduł pozwala studentom zdobyć wiedzę i umiejętności z zakresu doradztwa żywieniowego, dietoprofilaktyki, diety w stanach chorobowych, zdrowego żywienia dorosłych i dzieci, kompleksowej opieki dietetycznej, tworzenia indywidualnych planów żywieniowych. Celem tej specjalności jest wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do samodzielnego udzielania porad żywieniowo – dietetycznych,
Żywienie w sporcie
Moduł Żywienie w sporcie oferuje studentom, poza szerokim spectrum przedmiotów specjalnościowych, także zdobycie wiedzy i doświadczenia związanego z profilaktyką żywieniową osób uprawiających sport zarówno amatorsko, jak i wyczynowo, a także miłośników klubów fitness, siłowni, gabinetów odnowy biologicznej, itp.
Wybrane przedmioty podczas studiów:
- Anatomia człowieka
- Mikrobiologia żywności z elementami parazytologii
- Podstawy farmakologii i farmakoterapii
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
- Analiza i ocena jakości żywności
- Żywienie wybranych grup ludności
oraz w zależności od wybranego modułu:
* Poradnictwo dietetyczne:
- Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
- Dietetyka gerontologiczna
- Choroby dietozależne
* Żywienie w sporcie i odnowie biologicznej:
- Medycyna sportowa
- Dozwolone i niedozwolone środki ergogeniczne w sporcie
- Żywienie w sporcie
Sylwetka absolwenta:
Absolwent po ukończeniu studiów pierwszego stopnia posiada podstawową wiedzę
z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Jest przygotowany do:
– planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
– planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie
z obowiązującą klasyfikacją,
– oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
– zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym,
– oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
– kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych
Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP),
– oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
– organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego
do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
– prowadzenia edukacji żywieniowej.
Po ukończeniu studiów pierwszego stopnia absolwent może być zatrudniony w:
– placówkach medycznych,
– międzynarodowych koncernach związanych z branżą spożywczą, żywieniem, odżywianiem,
– gabinetach medycyny estetycznej,
– firmach cateringowych – zatrudnienie w szpitalu,
– firmach oferujących otworzenie poradni dietetycznej na zasadzie franchising,
– ośrodkach wypoczynkowych, pensjonatach, agroturystyce,
– ośrodkach sportu i rekreacji jako specjalista przygotowujący programy dietetyczne dla osób
rekreacyjne uprawiających sport,
– w poradniach dietetycznych do planowania programów dietetycznych dla osób dążących
do zmniejszenia masy ciała, zarówno aktywnych fizycznie jak i o siedzącym trybie życia,
– w poradniach sportowych jako doradca żywieniowy w okresie przygotowawczym
do zawodów sportowych, w czasie ich trwania, jak również w okresie odnowy biologicznej
i czasie między zawodami sportowymi.
Wymagania rekrutacyjne:
Nowa matura i stara matura: liczba punktów uzyskanych z egzaminu z biologii oraz z dowolnie wybranego przez kandydata przedmiotu zdawanego na egzaminie pisemnym.
Postępowanie kwalifikacyjne, dla kandydatów ubiegających się o przyjęcie na kierunek Dietetyka, obejmuje także: ocenę stanu zdrowia – zdolność do podjęcia studiów, potwierdzoną zaświadczeniem lekarskim, wydanym przez lekarza medycyny pracy.
Opis zawodu: Dietetyk
Dietetyk jest wykwalifikowanym pracownikiem ochrony zdrowia, posiadającym szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Dietetyk planuje, organizuje, prowadzi i nadzoruje żywienie ludzi zdrowych i chorych w placówkach żywienia zbiorowego i/lub w ramach indywidualnego poradnictwa dietetycznego. Dokonuje oceny stanu odżywienia pacjentów/klientów indywidualnych, jak i grup ludności.
Organizuje i nadzoruje pracę pracowników gastronomii, kucharzy oraz pracowników obsługi linii produkcyjnych. Podlega specjaliście ds. dietetyki w zespole dietetyków w podmiotach leczniczych. Prowadzi działalność oświatową, a także zajmuje się edukacją w różnych grupach populacyjnych i upowszechnianiem wiedzy, opartej na dowodach naukowych, w zakresie prawidłowego żywienia, zrównoważonego rozwoju oraz profilaktyki chorób niezakaźnych. Dietetyk może także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Trzy główne obszary wykonywania zawodu dietetyka to:
- praktyka kliniczna;
- zdrowie publiczne;
- gastronomia i przemysł spożywczy.
W praktyce klinicznej dietetyk (indywidualnie lub jako członek zespołu terapeutycznego) odpowiada za leczenie dietetyczne pacjentów, prowadzone zgodnie z krajowymi/międzynarodowymi standardami i etyką zawodową, w różnych podmiotach leczniczych.
W obszarze zdrowia publicznego dietetyk zajmuje się promocją zdrowia, działalnością oświatową, profilaktyką chorób niezakaźnych, kreowaniem polityki wyżywienia oraz udzielaniem konsultacji/poradnictwem w zakresie racjonalnego żywienia osób indywidualnych, rodziny i/lub grup populacyjnych.
Dietetyk zatrudniony w sektorze produkcji żywności lub gastronomii jest osobą odpowiedzialną za:
- prawidłowy proces przygotowania, produkcji oraz dystrybucji potraw dietetycznych, dostosowanych do potrzeb osób indywidualnych i/lub grup ludności;
- opracowanie i wdrożenie programów zapewnienia bezpieczeństwa żywności;
- monitorowanie zgodności produkcji z recepturą i standardami jakości (HACCP);
- ocenę wartości odżywczej i kalorycznej potraw;
- ocenę prawidłowości opracowanych receptur w odniesieniu do aktualnych norm żywienia oraz prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej.
Dietetyk współpracuje z innymi dietetykami zatrudnionymi w danej placówce, na zasadzie równorzędnego partnerstwa, w wykonywaniu bieżących zleceń, może także uczestniczyć w prowadzeniu badań naukowych.
Dietetyk wykonuje pracę polegającą na:
- prowadzeniu wywiadu z pacjentami/klientami w celu oceny sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz wynikającej z tego identyfikacji potrzeb żywieniowych,
- wykonywaniu pomiarów antropometrycznych oraz analizy składu ciała,
- opracowywaniu diet indywidualnych, jadłospisów oraz racji pokarmowych dla różnych grup populacyjnych osób zdrowych i chorych,
- opracowywaniu receptur potraw dla dzieci i dorosłych zarówno zdrowych, jak i chorych w systemie żywienia indywidualnego bądź zbiorowego, zgodnie z obowiązującymi standardami,
- sporządzaniu kalkulacji cenowej opracowywanych jadłospisów i racji pokarmowych,
- kierowaniu i nadzorowaniu procesu prawidłowego przyrządzania potraw dietetycznych przez zespół pracowników gastronomii (organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw),
- prowadzeniu oceny laboratoryjnej wartości odżywczej potraw oraz prowadzeniu badań sensorycznych 1 i laboratoryjnych zgodnie z zasadami GMP 7, GHP 6 i HACCP,
- kontrolowaniu jakości (sensoryczna i laboratoryjna) surowców stosowanych do produkcji potraw oraz warunków ich przechowywania,
- organizowaniu własnego stanowiska pracy zgodnie z zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska,
- prowadzeniu szkoleń stanowiskowych pracowników działów gastronomicznych (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji),
- prowadzeniu dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy,
- prowadzeniu dokumentacji żywieniowej w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej lub w zakładzie gastronomicznym,
- współpracy z pozostałymi działami przedsiębiorstwa w zakresie zapewnienia właściwego wykonania usługi żywieniowej oraz zapewnienia warunków niezbędnych dla prawidłowego prowadzenia procesu produkcji żywności dietetycznej,
- prowadzeniu samodzielnej działalności gospodarczej w ramach indywidualnych poradni dietetycznych.
Do podjęcia pracy w zawodzie dietetyk preferowane jest wyższe wykształcenie i uzyskanie tytułu zawodowego licencjata lub magistra dietetyki.
Struktura awansu zawodowego dietetyka dotyczy wyłącznie stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami i uzależniona jest od stażu pracy. Osoba rozpoczynająca pracę dietetyka po trzech latach pracy może awansować na stanowisko starszego dietetyka lub młodszego asystenta dietetyki. Pięć lat pracy w zawodzie daje możliwość awansu na stanowisko asystenta dietetyki. Osoba z siedmioletnim stażem zawodowym, lub która uzyskała co najmniej stopień naukowy doktora z zakresu dietetyki, ma możliwość ubiegania się o stanowisko starszego asystenta dietetyki.
Istnieją szanse podwyższania pozycji zawodowej przez udział w kursach doszkalających, konferencjach naukowo-szkoleniowych, studiach podyplomowych oraz lekturę publikacji branżowych (polskich i zagranicznych).
W celu potwierdzenia kompetencji do wykonywania zawodu dietetyk należy przedłożyć dyplom ukończenia studiów zawodowych (licencjat) lub magisterskich.
Instytucją potwierdzającą kompetencje do wykonywania zawodu dietetyk jest Ministerstwo Zdrowia.
Więcej informacji można uzyskać w Bazie Usług Rozwojowych https://uslugirozwojowe.parp.gov.pl
oraz Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji https://rejestr.kwalifikacje.gov.pl