Webinarium pt. „Budowania odporności w dobie pandemii” już za nami!
Data utworzenia: 10 grudnia 2020r.
10 grudnia 2020 roku odbyło się webinarium, dotyczące „Budowania odporności w dobie pandemii”, które poprowadziła mgr inż. Anna Malarek oraz dr inż. Anna Kościej.
Tematyka, która została poruszona na spotkaniu live, traktowała o konieczności podjęcia dodatkowych strategii opartych NIE TYLKO na dystansie społecznym, higienie oraz badaniach przesiewowych, jak i również identyfikacji skutecznych terapii farmakologicznych, w tym szczepionki, ale PRZEDE WSZYSTKIM na dodatkowych strategiach zapobiegawczych w kontekście budowania odporności!
Chociaż przenoszenie SARS-CoV-2 następuje głównie drogą kropelkową, to wykazano że objawy infekcji mogą dotyczyć również przewodu pokarmowego! Na spotkaniu zostały podkreślone zatem dowody na działanie przeciwwirusowe szczepów probiotycznych przeciwko powszechnym wirusom układu oddechowego, w tym grypie, rinowirusom i syncytialnemu wirusowi oddechowemu (RSV), które pochodzą z badań klinicznych i eksperymentalnych. Chociaż żaden z tych efektów ani mechanizmów nie został przetestowany na nowym wirusie SARS-CoV-2, nie powinno to negować zasadności wprowadzenia ich do diety, zwłaszcza gdy udokumentowano wpływ probiotyków na inne szczepy koronawirusa.
W czasach przeciwdziałania COVID-19 dieta o zwiększonej zawartości składników odżywczych korzystnie wpływających na pracę układu odpornościowego m.in. witamina C, witamina A, witamina E, witamina D, witaminy z grupy B, kwasy omega-3, a także żelazo, cynk i selen, jak i pożądane szczepy probiotyczne, powinny stać się częścią arsenału w walce z wirusem SARS-CoV-2!
Autor: mgr inż. Anna Malarek oraz dr inż. Anna Kościej